Regisztrált exportőri engedélyszám kiadása iránti kérelem ügyintézésének felgyorsítása (EU-GB szállítmányozáshoz)

Brexit.png

Nem biztos, hogy amit Ön EU származónak gondol, arra ténylegesen adható az EU származási igazolása.

Először megvizsgáljuk, hogy jogosan adható-e EU származási igazolás, majd az Önök által adott információk alapján ( pontosan elmondjuk, hogy mire lesz szükség) összeállítjuk a kérelmet, kitöltjük az ÁNYK dokumentumot, amit az Önök cégének az ügyfélkapuján keresztül beküldenek és várhatóan napokon belül kiadja a vámhatóság a regisztrált exportőri engedély számát.

Alább a NAV által kiadott közlemény: (A 3. pontban, tudunk Önnek segítségére lenni.)

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás1 2021. január 1-jei ideiglenes alkalmazása

Az Európai Unió (EU), valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között megszületett szabadkereskedelmi megállapodás jó esélyt kínál a kereskedelmi kapcsolatok zavartalan fenntartására. A kedvezményes áruforgalomról szóló Megállapodás fontosabb részletei a következők.

1. Vámok eltörlése a preferenciális származású áruk esetében

Bár az EU és az Egyesült Királyság között az áruk szabad mozgása 2020. december 31-én megszűnik, a Megállapodás 2021. január 1-je után a preferenciális származású áruknál egységesen, valamennyi árukörre biztosítja a 0 % mértékű vámokat, azaz az egyfajta vámmentességet.
Ennek feltétele, hogy
– a felek között mozgó áruk preferenciális származása igazolt legyen, és
– a kedvezményes elbánást a behozatalnál erre hivatkozva kérelmezzék a vám-árunyilatkozaton.

2. A kedvezményes elbánás kérelmezése az EU-ban

A kedvezményes elbánás kérelmezhető a behozatalkor a vám-árunyilatkozaton vagy a behozatalt követően is.
Behozatalkor
A kedvezményes elbánás a vám-árunyilatkozaton a következő adatok megadásával kérelmezhető:
– származási ország: GB (34. rovat – adatelem száma: 5/16); és
– preferenciakód: 3 00 (36. rovat – adatelem száma: 4/17); valamint
– mellékletek (44. rovat – adatelem száma: 2/3) között a származó státus igazolására szolgáló nyilatkozat, vagy kérelem kódja.

Behozatalt követően
A kedvezményes elbánás a behozatal időpontjától számított 3 éven belül vám visszafizetésre vagy elengedésre irányuló kérelem benyújtásával minden további nélkül igényelhető.

3. A preferenciális származó státus igazolása az Egyesült Királyság irányába
Az uniós exportőrök származásmegjelölő nyilatkozattal igazolhatják kivitelre szánt áruik preferenciális származó státusát.5 A nyilatkozat mintáját a Megállapodás melléklete tartalmazza. A nyilatkozatot nem kell aláírni.
Ha a szállítmány értéke nem haladja meg a 6 000 EUR értéket, akkor a származásmegjelölő nyilatkozatot bármely exportőr kiállíthatja. Az említett értékhatár felett az uniós exportőrnek regisztrált exportőr-azonosító számmal kell rendelkeznie, melyet fel kell tüntetnie a nyilatkozatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük