Tiltott dohánytermék: az Elf Bar

Elfbar-1024x683-1.jpg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága átfogó és intenzív akciót indított az egyre népszerűbb eldobható, elektromos dohánytermék, az ELF BAR kereskedelme ellen. A NAV és az SZTFH együttes akciója keretében 135 millió forintnyi árut foglaltak le, 4 embert vettek őrizetbe és 20 millió forintos bírságot szabtak ki. >>>

A dohánytermék, aminek a birtoklása is törvénybe ütközik

A hazai piacon évek óta illegális az ELF BAR elnevezésű elektromos dohánytermék forgalmazása. Ennek ellenére az elmúlt hónapokban egyre több fiatal használójalett.

Az elektronikus dohánytermékekkel kapcsolatban, az uniós szinten kötelező szabályozás hiányában, a magyar jogszabályok érvényesek.

Aki Magyarországon engedély nélkül értékesíti az ELF BAR-t vagy hasonló elektronikus dohányterméket, arra 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki. Ráadásul az ELF BAR birtoklása is jogszabályba ütközik. Tehát saját használatra semlehet vásárolni vagy külföldről rendelni belőle.

Szeptembertől az iskolákban az osztályfőnöki órákon is téma lesz ez az elektromos cigarettatípus és káros hatásai.

Mi a probléma az ELF BAR-ral?

Az ELF BAR a hatályos magyar szabályozás szerint egy dohánytermék. Ha pedig dohánytermék, akkor jogszerűen kizárólag trafikokban, zárjeggyel ellátva értékesíthető, méghozzá kizárólag ízesítés nélküli változatban.

A terjesztők igyekeznek kijátszani a jogszabályt és megúszni a jogsértés miatti büntetést, ezért a közösségimédia-felületeken, zárt csoportokban hirdetik.

A legtöbb áru Szlovákiából érkezik és a hazai kínai piacokon szerezhető be.

Az ELF BAR valódi veszélye, hogy egyre fiatalabb korúak kezdik el használni. Ezek az elektromos cigaretták gyakran rajzfilmfigurákkal díszített, ízesített és a csomagoláson feltüntetettnél is magasabb nikotintartalommal rendelkező termékek.

A magas nikotintartalom súlyosan káros az egészségre, különösen a gyermekek egészségére. Ráadásul az ELF BAR-tmár hamisítják is, ami tovább fokozza a kockázatot.

Fokozottabb ellenőrzés várható

Az illegális cigarettával és az egyéb illegális dohánytermékekkel foglalkozó bűnbandák több esetben futár- és csomagküldő szolgálattal terítik a termékeket.

Ezért a NAV munkatársai egyre szorosabban ellenőrzik a dohánytermékek behozatalát, az internetes adásvételeket, a csomagküldő szolgálaton keresztül történő értékesítést. A próbavásárlásokkal több árust is lebuktattak az elmúlt időszakban és több mint 30 ezer terméket foglaltak le, összesen 135 millió forint értékben.

Amennyiben Ön dohánytermékeket szeretne legálisan importálni Magyarországra vagy exportálni külföldre, kérjen szakmai segítséget a vámügyintézés szakértőjétől, a ROSAS Kft.-től. >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük