Repülő vs vonat, vagy marad a hajó?

freight.png

A jelentős számú repülőgép-járat törlése miatt nagyon megnövekedett, és gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált a légi áruszállítás világszerte. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mostani helyzetben az az áru, ami gyorsan Magyarországra érkezik „többet ér”, de nem árt megfontolni az alábbiakat:

A szállítmányozó vállalatok a díjakat csak aznapi visszaigazolással tudják garantálni, későbbi megrendelésnél frissíteni kell a díjakat ( melyek jellemzően folyamatosan nőnek ). Hosszú érkezési idővel kell számolni a sok járattörlés és a felhalmozódott áru miatt Kínában. Mivel a törölt járatokra könyvelt árukat újra kell könyvelni a következő üres járatra, így azok is gyorsan megtelnek. Nem tudnak semmilyen érkezési időt garantálni. Ami eddig 8 napos szállítási vállalás volt az most minimum 10-12 napos lett. Nem csak feltétlenül kínai feladású árukra gondolunk, mert az ott kialakult helyzet a többi vonalra is hatással van. Példaképp említhető, hogy van olyan légi áru, ami több mint 2 hete a reptéren van, de a törlések miatt még nem tudott elindulni.

Azoknak a cégeknek, akiknek túl sok idő a hajós szállítás, esetleg érdemes elgondolkodniuk a vonatos megoldáson, ami sokkal olcsóbb, mint a repülő és – gyakorlatilag – az előbb leírtak alapján már akár gyorsabb is lehet.

Például egy konkrét tétel az elmúlt napokból.
Paritás: FOB Shenzhen, áru: 525 karton szájmaszk (50m3, 8366 Kg)
Minden költséget a 2020.04.06.-i árfolyamok szerint átszámoltunk forintra és egyikben sem szerepel a vámkezelési díj, a Budapesten belüli házhoz szállítás, illetve a biztosítási díjak sem.
(Nettó árak, nem tartalmazzák az ÁFA-t)

Repülő: 26.798.890– HUF Budapesti reptéri díjakkal együtt
Lerakodás: A repülőgép indulásától számított minimum 10 nap (fentiek alapján akár 3 hét is lehet)

Vonat: 2.075.398– HUF
Xi’an – Budapest 17 nap (minden csütörtökön indul a vonat és amit előző szombatig megrendelnek azt fel is rakják rá)
Előfutás: Shenzhen – Xi’an legfeljebb 5 nap (a fuvardíj ezt is tartalmazza)
Lerakodás: ( a feladási feltételek teljesülése esetén) a Shenzheni indulástól számított 22. nap.

Hajó: 1.042.679– HUF (legalább hetente egy hajó indul)
Lerakodás: A hajó indulásától számított 36-45 nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük