Az energiaválság elhozza a kőszénfelhasználás reneszánszát?

koszenimport.jpg

Az Európai Unió energiaellátása bizonytalan lábakon áll. A tél közeledtével ugyanis az energiaigényes ágazatok mellett a lakossági fűtésigény is emelkedik, az EU-ba irányuló energiahordozók mennyisége pedig akár szűkössé is válhat. Valóban a kőszénimport jelenthet megoldást? Ha Oroszországból már nem, akkor honnan lehet pótolni a kiesett mennyiséget?

Tudja meg folytatásból. >>>

A kőszén garantálhatja az Európai Unió energiaellátásának biztonságát?

Az elmúlt évek során az EU határozott és célzott lépéseket tett a dekarbonizáció érdekében, ezért a kőszén és az egyéb fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentését szorgalmazta, és célja, hogy Európa 2050-re teljes mértékben karbonsemlegessé váljon. Ugyanakkor nem szenteltek elég figyelmet az ellátásbiztonság folyamatos fenntartásának.

Az orosz–ukrán háború pedig csak súlyosbította a helyzetet, hiszen az EU által kivetett szankciók ugyan a gáz behozatalát nem érintik, de 2022. augusztus 10-e óta tiltják az orosz szénimportot.

Miért jelent problémát az orosz kőszénimport tilalma?

2021-ben az Európai Unióba irányuló kőszénimport 46%-a orosz kitermelésből származott. Az elmúlt évben életbe lépő szigorú környezetvédelmi sztenderdek, valamint több államban az atomerőművek leállítása és most a szankciók, illetve egyes országokban az oroszok által elzárt gázcsapok miatt vészesen megfogyatkoztak a tervezhető tartalékok, ami ezen a télen (sőt, akár a következőn is) kapacitásellátási hiányt eredményezhet.

A kőszén, csökkenő mértékben ugyan, de még ma is az energiamix szerves része. Az EU pedig még nem áll azon a szinten, hogy tisztán zöldenergiával pótolja a kieső fosszilis tüzelőanyag mennyiségét. Egyszerűen nincs annyi telepített napelem, szél- és vízerőmű, ami ezeket a kiesett mennyiségeket pótolhatná. Ráadásul a zöldenergia-termelő berendezések beszerzése és üzembe helyezése is folyamatosan nehézségekbe ütközik, a lakossági és a nagyvállalati szektorban egyaránt.

Ez pedig a szakértők szerint, még ha átmenetileg is, de elhozhatja a kőszénfelhasználás reneszánszát, annak ellenére, hogy homlokegyenest szembemegy az Unió eredeti, karbonsemlegességre irányuló terveivel.

Az energiahiányra megoldást kell találni

A leállított szénerőművek és atomerőművek nem vagy csak nehezen indíthatók újra. Az európai földgázkészletek ugyan lassan a maximumon vannak, de a tárolók kapacitása nem elegendő arra, hogy fedezni tudja a teljes téli szezonban szükséges mennyiséget.

Mivel Oroszországból már nem lehet kőszenet importálni, így azt valamelyik harmadik országból, vámkezeléssel kell beszerezni, lehetőleg minél nagyobb mennyiségben. Elsősorban Kazahsztán, Kolumbia, Amerika, Ausztrália és Dél-Afrika jöhet szóba, mert a lengyel kitermelés eddig sem tudott valódi alternatíva lenni.

Ahogy más energiahordozók ára, úgy a kőszén világpiaci ára is folyamatosan emelkedik. Jelenleg háromszor annyiba kerül, mint az elmúlt években.

Így tehát azok a cégek lesznek versenyelőnyben a jövőben, akik még a megfelelő időben, a kitermelő helyen kötik le a szükséges kőszénmennyiséget.

Amennyiben Ön kőszenet szeretne importálni, egy vámkezelésben tapasztalt partnerre is szüksége lesz. Kérjen szakmai segítséget a vámügyintézés szakértőjétől, a ROSAS Kft.-től. >>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük