Acél import – Új beszerzési útvonalakra van szükség

Acel-import.jpg

Napjainkban számos acélminőség és -típus (pl. rozsdamentes acél, ötvözött acél, szerszámacél, szénacél), illetve az ezekből készült termékek is elérhetőek a piacon. Az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú, elsősorban az olyan országok számára, mint Magyarország, ahol az acélipar nem releváns ágazat. Az egyik legnagyobb forrás az orosz és az ukrán piac volt. A háború azonban mindent megváltoztatott. Az EU több szankciós csomagot is élesített, melyek közül a legújabb az orosz acél exportot és így közvetve az európai és a magyar acél importot érinti.

Tovább >>>

Gyökeres változások az acél importban

Az EU és Magyarország is nagyban támaszkodik az acél importra. A legnagyobb acéltermelő országok között Oroszország is az egyik kiemelt partner volt korábban.

Az Európai Tanács – az EU 2022/1904-es rendelete értelmében – azonban, az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz lépésekre válaszul, újabb korlátozó intézkedésekről döntött, az erről szóló 833/2014/EU rendelet módosításával. Az új rendelet érinti az olyan Oroszországból származó acélt tartalmazó eszközöket és termékeket is, amelyeket harmadik országban dolgoznak fel.

Az Oroszországi Föderációból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalom célja, hogy a háborút indító ország jelentős exportbevételtől essen el.

Magyarország azonban nem acélt termelő ország, így az importfüggőségünk nagy az alapanyag, a kész- és a félkész termékek esetében is. Hogyan tovább?

Új beszerzési csatornákra van szükség

Az EU-rendelkezések miatt a különböző technológiai ágazatokban elengedhetetlen, hogy új beszerzési csatornákat találjanak, illetve új, eladható késztermékeket szerezzenek be.

A legnagyobb acéltermelő országok között Kína vezet, mely csak 2015-ben 803,83 millió tonna nyersacélt állított elő, ami a világ teljes termelésének 50,3%-a. Kínát Japán, India, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Németország és Törökország követi a sorban.

Most jött el az ideje annak, hogy a különböző másodvonalas megoldások helyett olyan technológiák kerüljenek meghonosításra hazánkban, amelyekkel gyorsabb és hatékonyabb válaszokat lehet adni a ma még bizonytalan gazdasági helyzetre.

Egy jó döntéssel most komoly versenyelőnyt lehet szerezni. Mivel azonban az új vagy modern ötletek bevezetése a magyar és az EU-s piacra is jellemzően importból valósul meg, felértékelődik a felkészült vámszolgáltatók szerepe a kereskedelmi láncban.

Amennyiben tehát Ön Oroszország és Ukrajna helyett új piacok után nézne, bízza vámügyeit egy tapasztalt vámszolgáltatóra. Legyen Ön az első, aki tudatosan reagál a kialakult gazdasági változásokra, kérjen ajánlatot a Rosas Kft.-től még ma! >>>

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük